Ο Γιώργος Μυλωνάς αποτελεί σπάνια περίπτωση για το πολιτικό μεταπολεμικό στερέωμα και κάθε άλλο παρά αμελητέα. Αστός, μορφωμένος, με βαθιά πεποίθηση ως προς το δίκαιο του δημοκρατικού αγώνα. Ένας γνήσιος μεταρυθμιστής σοσιαλδημοκράτης δυτικού προσανατολισμού, κάτι που στα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια ισούταν σχεδόν με βρισιά. Οι σκέψεις και οι πρακτικές του Μυλωνά, δεν άφησαν πολλούς κληρονόμους στη χώρα και αυτό είναι δυσάρεστο, παραμένει όμως μόνο μια δυνατότητα.
Ο παρόν τόμος περιλαμβάνει τα κείμενα του διακεκριμένου πολιτευτή που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της εξορίας του στην Αμοργό, από την Χούντα. Σύντομα ημερολογιακού τύπου αφηγήματα με άξονες τη σύλληψη, τη διαμονή στο νησί και τη μετέπειτα απόδραση. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως η κινηματογραφική απόδραση του Μυλωνά (στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η κόρη του Ελένη) έγινε πρωτοσέλιδο στον διεθνή τύπο, καταφέρνοντας ένα γερό πλήγμα στο γόητρο του καθεστώτος.
Η αξία όμως του βιβλίου, που δεν διεκδικεί φιλολογικές δάφνες ούτε αποτελεί πολιτική πραγματεία, όπως μας ενημερώνει ο Μυλωνάς από την Γενεύη του 1973 στον πρόλογο, προσπαθεί να βρει πειστικές εξηγήσεις για το πως έφτασε η Ελλάδα στο αποκορύφωμα μιας εξακολουθητικής διαλυτικότητας όπως η κατάληψη της εξουσίας από τους Απριλιανούς. Ο Μυλωνάς προερχόταν από ιστορική βενιζελική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, στενός συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου και ο παππούς του ήταν ο στρατηγός Παναγιώτης Δαγκλής, επιφανές στέλεχος του βενιζελικού κόσμου, διάδοχος του Ελευθέριου στον εθνικό διχασμό.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
του Νίκου Κουρμουλή, ο αναγνώστης, 28 Μαΐου 2015
Το καλάθι σας είναι άδειο!