Φάροι & φαρίσκοι / 4
μτφρ από τα τουρκικά: Άνθη Καρρά
Οι βαρύτατες κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η Ασλί Ερντογάν, μία από τους πολλούς ομήρους του καθεστώτος του συνεπώνυμου προέδρου, θεμελιώνονται σε τέσσερα από τα κείμενα αυτής της συλλογής.
Δημοσιευμένα μεταξύ Απριλίου 2014 και Αυγούστου 2016, τα κείμενα αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της συνεργασίας της Ασλί Ερντογάν με τη δίγλωσση εφημερίδα Özgür Gündem. Πλάι στην πολύπαθη αυτή φιλοκουρδική εφημερίδα είχαν σταθεί αλληλέγγυοι ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» Ερόλ Εντέρογλου, η Πρόεδρος της ΜΚΟ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σεμπνέμ Κορούρ Φιντζαντζί, και ο συγγραφέας Αχμέτ Νεσίν, αναλαμβάνοντας μαζί με άλλους δημοσιογράφους και συγγραφείς, συμβολικά «βάρδια εκδότη» για μία ημέρα. Η σύλληψή τους στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου 2016 με την κατηγορία της «προπαγάνδας προς όφελος τρομοκρατικής οργάνωσης», μπορεί να εκληφθεί ως προάγγελος όσων έμελλαν να διαδραματιστούν το καλοκαίρι του 2017 στην Τουρκία. Η άγρυπνη πολιτική και κοινωνική συνείδηση της Ασλί Ερντογκάν την ώθησε να επιλέξει ήδη από τον Απρίλιο του 2011 αυτή την εφημερίδα ως το βήμα του δημόσιου λόγου της.
Ο θρίαμβος της γραφής: Η Ασλί Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη, Σάββατο 11/5, 1-2 μμ
Το βραβείο Σιμόν ντε Μπωβουάρ για το 2017 στην Ασλί Ερντογάν
H Ασλί Ερντογάν είναι η προσωπικότητα που θα τιμηθεί με το βραβείο Σιμόν ντε Μπωβουάρ για το 2017. Βραβείο ντε Μπωβουάρ για την ελευθερία των γυναικών είναι το πλήρες όνομα του βραβείου που θέσπισε το 2008 μια εικοσαμελής επιτροπή από διεθνώς αναγνωρισμένους συγγραφείς, πολιτικούς, δημοσιογράφους, διανοητές υπό την Τζούλια Κρίστεβα.
Έκτοτε το βραβείο απονέμεται σε πρόσωπα ή ομάδες που δίνουν φωνή στα θύματα των καταπατημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα θύματα της ανισότητας των φύλων. Σε πρόσωπα των οποίων το θάρρος και το έργο γίνονται παραδείγματα ακολουθώντας το πνεύμα της Σιμόν ντέ Μπωβουάρ ότι η ο απώτερος σκοπός στον οποίο αξίζει προβλέπουν όλοι οι άνθρωποι είναι η ελευθερία.
Το βραβείο για το 2016 είχει απονεμηθεί στην δήμαρχο της Λαμπεντούζα, Giusi Nicolini.
Η απονομή του βραβείου στην Ασλί Ερντογάν θα γίνει τον Ιανουάριο του '18.
ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΛΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ:
Συνέντευξη - ΑΠΕ. Ασλί Ερντογάν: Η εξορία μοιάζει με φυλακή και το τραύμα της είναι βαρύ...
Γεννημένη το 1967, στην Κωνσταντινούπολη, με σπουδές στις θετικές επιστήμες, τις οποίες εγκατέλειψε για χάρη της γραφής, η Ασλί Ερντογάν θεωρείται διεθνώς ως η φωνή της «αιχμάλωτης» Τουρκίας. Τα βιβλία της είναι απαγορευμένα στη χώρα της, ενώ μετά τη φυλάκισή της το 2016 και τις διώξεις από το καθεστώς Ερντογάν, με τον οποίο το μόνο ...κοινό είναι το επίθετο -«σαν να λέμε Παπαδόπουλος στην Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά- ζει εξόριστη στη Φρανκφούρτη. «Η εξορία είναι πολύ διαφορετική από το να είσαι μετανάστης, για παράδειγμα. Η εξορία μοιάζει με φυλακή. Είναι δύσκολο να κατανοήσεις γιατί πονάει τόσο. Ώσπου να σου συμβεί... Είσαι ελεύθερος να πας παντού στον κόσμο, εκτός από ένα μικρό μέρος αυτού. Κι αίφνης ο κόσμος συρρικνώνεται και μοιάζει με φυλακή», λέει η Ασλί Ερντογάν, η οποία φυλακίστηκε με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και της υπονόμευσης της εθνικής ενότητας, ύστερα από τέσσερις μήνες κράτησης αποφυλακίστηκε, υπό όρους, ενώ η δίκη της εκκρεμεί.
«Συνάντησα μια γυναίκα, Κούρδισσα δικηγόρο, η οποία κατέφυγε στην Αυστρία, ενόσω εκκρεμούσε η δίκη της. Τελικά αθωώθηκε και κατόπιν αυτού, κοιτάζοντας γύρω της, ανακάλυψε την ομορφιά της Βιέννης, την οποία δεν είχε παρατηρήσει πριν· εν τέλει ήθελε να μείνει εκεί. Πριν, όταν επιθυμούσε διακαώς να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, η Βιέννη ήταν γι' αυτήν μια φυλακή», εξηγεί η Τουρκάλα συγγραφέας, η οποία ζει κι αυτή έτσι, σήμερα, ως εξόριστη... «Αισθάνομαι ή μάλλον συμπεριφέρομαι κατά τον ίδιο τρόπο σε σχέση με τη Φρανκφούρτη, όπου ζω. Αρνούμαι να μάθω γερμανικά, αρνούμαι να μάθω την επόμενη στάση λεωφορείου από εκεί που μένω, αρνούμαι να επισκεφθώ μουσεία. Πάντα, με τη σκέψη ότι σε μια - δυο εβδομάδες πάλι θα επιστρέψω... Όλοι οι εξόριστοι έχουν τα ίδια συμπτώματα. Μένουν πέντε χρόνια σε μια πόλη και αρνούνται να μάθουν οτιδήποτε σε σχέση με αυτήν. Αρνούνται ακόμα και να ψωνίσουν ρούχα, με τη σκέψη ότι θα επιστρέψουν. Οι περισσότεροι φοράμε ρούχα που φέραμε μαζί μας από την Τουρκία. Ξεγελάς τον εαυτό σου ότι θα επιστρέψεις...», λέει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
www.amna.gr, 14.5.2019
Απονεμήθηκε χτες στην Ασλί Ερντογάν το βραβείο Σιμόν ντε Μπωβουάρ
«Αφιερώνω το βραβείο μου σε όλες τις γυναίκες που φιμώθηκαν, που κυνηγήθηκαν, ταπεινώθηκαν, βιάστηκαν και φυλακίστηκαν. Στις γυναίκες του Κελιού C9 στη φυλακή του Bakirkoy και στο μικρό φυτό που φυτέψαμε εκεί, που με κάθε ευκαιρία μας το έπαιρναν αλλά κατάφερε να μείνει ζωντανό. Μια από αυτές τις γυναίκες, μια Κούρδισσα είχε κριθεί ένοχη, επειδή βασάνιζαν μπρος τα μάτιά της το μωρό της. Αυτό το παιδί ονομάζεται Azad, που σημαίνει στα κουρδικά Ελευθερία. Μια άλλη, που ήταν νοσοκόμα, είχε φυλακιστεί με μοναδική κατηγορία ότι είχε παραδώσει ένα πολίτη αιμόφυρτο από βασανιστήρια στους γιατρούς. Έμαθα πολλά από αυτές τις γυναίκες, έμαθα πώς να μείνω ζωντανή». Αυτά ήσαν τα λόγια της Ασλί χτες, κατά την απονομή στο Παρίσι του βραβείου «Σιμόν ντε Μπωβουάρ».
Κουβεντιάζοντας με τη συγγραφέα Ασλί Ερντογάν. Τα "εγκλήματά" της κατά της Τουρκίας, οι 136 μέρες στη φυλακή και οι πληγές ενός τόπου που δεν «χορταίνει το αίμα»
Εν αναμονή της δίκης και της απειλής της ισόβιας κάθειρξης παραμένει η πιο ηχηρή και «σπαρακτική» φωνή της πατρίδας της.
«Δεν θέλω να γίνω συνένοχη για το εντελώς καμένο σαγόνι που βρέθηκε σε ένα υπόγειο και ανήκει σε ένα παιδί δώδεκα χρονών. Ούτε για τους μαύρους σάκους που παραδίδουν λέγοντας «Αυτός είναι ο πατέρας σου», «αυτό είναι το παιδί σου», «πέντε κιλά το πολύ κρέας και κόκαλα»...Ούτε στο τρομερό έγκλημα που διαπράττεσαι απέναντι σε μια μάνα που περιμένει εβδομάδες ολόκληρες μπροστά απ′ το νοσοκομείο εκλιπαρώντας «Κι έστω ένα κοκαλάκι του το δέχομαι»*
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
της Κατερίνας Πρίφτη, www.huffingtonpost.gr, 2.12.2017
Η Aσλί Ερντογάν επιμένει να μιλάει, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ισόβια φυλάκιση
Η Τουρκάλα συγγραφέας, ακτιβίστρια και δημοσιογράφος, βγήκε από τη φυλακή μετά από 5 μήνες, χάρη στην αλληλεγγύη της Ευρώπης, όμως το δικαστήριο μπορεί ακόμη να την καταδικάσει γιατί έγραψε για τον φασισμό και τα ανείπωτα εγκλήματα στη γείτονα χώρα.
Δεν ανέφερε το όνομά του, παραμόνο μία φορά, στην αρχή. Ο συνεπίθετός της είναι υπεύθυνος για τις ακραίες αποφάσεις και βιαιότητες που έχουν κλιμακωθεί στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο. Στο βλέμμα της Ασλί Ερντογάν, αιχμηρό σαν ατσάλι, μπορούσες να δεις, υπερβάλλοντας, όλες τις βιαιοπραγίες που υπέστη και συνεχίζει να υπόκειται ο τουρκικός λαός. Εκεί που η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απλά ένας συνδυασμός λέξεων, δεν θα αρκούσε μια συνέντευξη για να περιγράψει τον τρόμο και τον φόβο που επικρατεί. Η ευγλωττία της συγγραφέως όμως καταφέρνει να περιγράψει πολύ ρεαλιστικά την σχιζοφρενική κατάσταση και την καταπίεση που βιώνει ένας απλός άνθρωπος στην ελάχιστη απόσταση από την Ελλάδα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
της Αναστασίας Βαϊτσοπούλου, popaganda.gr, 17.11.2017
Η Ασλί Ερντογάν στο iefimerida: «Στην Τουρκία γίνονται πράγματα που δεν έκαναν ούτε οι Ναζί»
Η Ασλί Ερντογάν δεν είναι μια συνηθισμένη γυναίκα. Η 50χρονη διάσημη Τουρκάλα συγγραφέας, δημοσιογράφος («ένα από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα στη χώρα μου», όπως λέει) και ακτιβίστρια συνελήφθη και φυλακίστηκε με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και της υπονόμευσης της εθνικής ενότητας. Μετά από τέσσερις μήνες κράτησης αποφυλακίστηκε, υπό όρους, ενώ η δίκη της εκκρεμεί.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Μυρτώ Λοβέρδου, iefimerida.gr, 16.11.2017
Μια υψηλή προσκεκλημένη
Οχι. Αυτή τη φορά δεν ήταν ένας ευρωπαίος ηγέτης ώστε να τον ξεγελάσουμε με την ανατολίτικη κουτοπονηριά μας για τον αμετακίνητο δυτικό μας προσανατολισμό. Δεν ήταν ο λαϊκιστής πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να ανακαλύψουμε όψιμα κάτι διαβολικά αγαθό στην αλλοπρόσαλλη εξωτερική του πολιτική. Δεν ήταν κάποιος εμίρης ή κάποιος κακομοίρης με φουσκωμένο πορτοφόλι ώστε να τον ξεναγήσουμε στα επενδυτικά μας φιλέτα. Δεν ήταν καν το Αγιο Φως, η Αγία Ζώνη ή τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας ώστε να τους αποδώσουμε τιμές αρχηγού κράτους, να τα μεταφέρουμε συνοδεία στρατιωτικού αγήματος πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου και να σουφρώσουμε τα ψηφαλάκια όσων εκκλησιάζονται. Αυτή τη φορά η υψηλή μας προσκεκλημένη δεν είχε έρθει στην πατρίδα μας για να εξυπηρετήσει τα ποταπά κομματικά μας συμφέροντα, τις ακόρεστες αναπτυξιακές μας ανάγκες, την εθνοκαπηλεία ή τη θρησκοληψία μας. Μονάχα για να μας υπενθυμίσει τη χρεία δυσεύρετων, ίσως και παντελώς άχρηστων πια αρετών. Τον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμησή μας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Πέτρος Τατσόπουλος, www.tanea.gr, 14.11.2017
Αφηγηματική γραφή και λογοτεχνία
Οι πάντες μπορούν να γράψουν μια ιστορία. Όπως έλεγε πρόσφατα φίλος συγγραφέας, «η γιαγιά μου αφηγείται πενήντα ιστορίες – συναρπαστικές, καθηλωτικές ιστορίες – στην καθισιά της. Αυτό όμως δεν την κάνει λογοτέχνη».
Τι και πόσο ουσιώδες είναι λοιπόν το στοιχείο που διακρίνει τον αφηγητή ή συγγραφέα ιστοριών από τον συγγραφέα λογοτεχνίας; Η διαφορά είναι νομίζω εφάμιλλη εκείνης που χωρίζει τον άνθρωπο που περπατάει από τον μαραθωνοδρόμο. Η άσκηση, η εμμονή και ο τρόπος. Παρά τη διεθνοποιημένη πλέον τάση που θέλει τα πεζογραφήματα να περιορίζονται σε αφηγήσεις εντυπωσιακών ιστοριών, πιασάρικων ιστορικών θεμάτων ή προσώπων, σε ξέφρενες αναπτύξεις και διακλαδώσεις μιας ευφάνταστης πλοκής, ένα λογοτέχνημα είναι πάντα κάτι παραπάνω από το θέμα του. Όπως και η λογοτεχνική αφήγηση και περιγραφή, κάτι που υπερβαίνει το αφηγούμενο και το περιγραφόμενο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Σπύρος Γιανναράς, www.thepressproject.gr
Η Ασλί Ερντογάν και το βαθύ νόημα της λογοτεχνίας
Η λογοτεχνία έχει ένα βαθύ και πολύ περιεκτικό νόημα: να δώσει φωνή στα θύματα των πολιτικών διώξεων. Αυτό τόνισε η Τουρκάλα συγγραφέας Ασλί Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της διάλεξής της, στις 9/11, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μιλώντας με θέμα «Η γραφή ως αντίσταση και ανάσταση».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
diastixo.gr, 12.11.2017
Ασλί Ερντογάν: Στην Τουρκία με θεωρούν πολιτικά ακροαριστερή και συγγραφικά συντηρητική
«Στην Τουρκία θεωρούν ότι ανήκω πολιτικά στην Ακροαριστερά, πιστεύουν, όμως, πως ως συγγραφέας είμαι συντηρητική και δύσπεπτη, αν όχι και ακατανόητη». Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ασλί Ερντογάν λίγο προτού πετάξει από την Αθήνα για τη Φρανκφούρτη, όπου η Γερμανία τής παρέχει πολιτική προστασία μέχρι την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η δίκη της στην Τουρκία (κατηγορείται για «προπαγάνδα προς όφελος τρομοκρατικής οργάνωσης»).
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
το ποντίκι web, 11.11.2017
Ασλί Ερντογάν: «Η λογοτεχνία να δώσει φωνή στα θύματα»
Η Τουρκάλα συγγραφέας μίλησε στο Μέγαρο Μουσικής
Η λογοτεχνία έχει ένα βαθύ και πολύ περιεκτικό νόημα: να δώσει φωνή στα θύματα των πολιτικών διώξεων. Αυτό τόνισε η τουρκάλα συγγραφέας Ασλί Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της διάλεξής της, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, μιλώντας με θέμα «Η γραφή ως αντίσταση και ανάσταση».
Η Ερντογάν έχει αρθρογραφήσει σε τουρκικές εφημερίδες και περιοδικά (μεταξύ άλλων στην εφημερίδα Ozgur Gundem), ενώ τον Ιούλιο του 2016 συνελήφθη με την κατηγορία της «προπαγάνδας προς όφελος τρομοκρατικής οργάνωσης», λίγο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
www.tovima.gr, 10.11.2017
Μια μέρα η Τουρκία θα έπρεπε να μου απολογηθεί
«Ο Ερντογάν είναι λαϊκιστής, ξέρει πώς να μιλήσει και να γοητεύσει τις μάζες. Κυβερνά τη χώρα εδώ και 14 χρόνια. Είναι έμπειρος πολιτικός, έξυπνος άνθρωπος και έχει απόλυτο έλεγχο των μίντια. Το 95% του τουκικών μήντια ανηκει σε υποστηρικτές του Ερντογάν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εμφανίζεται στην τηλεόραση όλη την ώρα».
Η Ασλί Ερντογάν λίγες μέρες πριν έρθει στην Αθήνα μίλησε στην Έμυ Ντούρου. Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο Documento.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
της Έμυ Ντούρου, www.documentonews.gr, 6.11.2017
«Ο Ερντογάν καταστρέφει τις ψυχές των Τούρκων»
Έγινε πρώτη είδηση όταν τον Αύγουστο του 2016, μετά το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, ρίχτηκε στις τουρκικές φυλακές με τις βαριές κατηγορίες για «υπονόμευση της εθνικής ενότητας» και «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».
Ξεσηκώθηκαν τότε οι συγγραφείς όλου του κόσμου και απαίτησαν την αποφυλάκισή της γιατί η Ασλί Ερντογάν ήταν ήδη γνωστή και πολυμεταφρασμένη στη Δύση.
Εμείς εδώ, δυστυχώς, τότε πρωτακούσαμε το όνομα αυτής της ηρωικής 50χρονης γυναίκας, που πλήρωνε με άγριο τρόπο κάτι στοιχειώδες: το δικαίωμά της να κρατάει πολιτική στήλη στη φιλοκουρδική, αντιπολιτευόμενη τον Ερντογάν, εφημερίδα «Ozgur Gundem».
Εμεινε στη φυλακή μέχρι το τέλος του 2016, οπότε και απελευθερώθηκε «υπό όρους», πήρε πίσω το Σεπτέμβριο το διαβατήριό της και ταξίδεψε στην Ευρώπη, που την υποδέχθηκε θριαμβευτικά. Εκδηλώσεις και μεγάλα βραβεία στη Γερμανία, ειδική τελετή από τη Γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού και εκδότριά της, Φρανσουάζ Νισέν.
Σε λίγες μέρες, στις 9 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., η Ασλί Ερντογάν θα είναι στην Αθήνα προσκαλεσμένη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και, κυρίως, των εκδόσεων «Ποταμός». Γιατί χάρη στην Αναστασία Λαμπρία αλλά και τη μεταφράστρια από τα τούρκικα Ανθή Καρρά έχουμε ήδη δύο βιβλία της να διαβάσουμε.
Το μυθιστόρημά της «Ο θαυμάσιος μανδαρίνος» και τη συλλογή πολιτικών άρθρων «Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου». Η ίδια διάλεξε να μιλήσει με θέμα «Η γραφή ως αντίσταση και ανάσταση», ενώ αποσπάσματα από τα επίμαχα άρθρα της, αφού δημοσιεύτηκαν στην «Οζγκίρ Γκιουντέμ» από τον Απρίλιο του 2014 ώς τον Αύγουστο του 2016, θα διαβάσει η Αμαλία Μουτούση.
Τη βρήκαμε στη Γερμανία, μιλήσαμε μαζί της και ανακαλύψαμε μια γυναίκα πολύπλοκη, ευαίσθητη και δυναμική μαζί. Που δεν κρύβει τον φόβο ή τον θυμό της. Που βλέπει την πατρίδα της Τουρκία να χάνει την ψυχή της στα χέρια του Ερντογάν, αλλά νοσταλγεί την Κωνσταντινούπολη, που είναι πια μια τεράστια φυλακή. Που δεν έχει πια την πολυτέλεια, σε καιρούς φασιστικούς, όπως μας λέει, να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία, το μεγαλύτερο πάθος της ζωής της.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Βένα Γεωργακοπούλου, www.efsyn.gr, 28.10.2017
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:
Ασλί Ερντογάν: Η εξορία μοιάζει με φυλακή, και το τραύμα της είναι πολύ βαρύ...
Γεννημένη το 1967 στην Κωνσταντινούπολη, με σπουδές στις θετικές επιστήμες, τις οποίες εγκατέλειψε για χάρη της γραφής, η Ασλί Ερντογάν θεωρείται διεθνώς ως η φωνή της «αιχμάλωτης» Τουρκίας.
«Η εξορία μοιάζει με φυλακή», και «μπορεί τα μετατραυματικά σύνδρομα της φυλακής να υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου, αλλά το τραύμα της εξορίας ορισμένες φορές γίνεται πολύ βαρύ»... Η συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Ασλί Ερντογάν εξαναγκάστηκε να τα δοκιμάσει και τα δύο· και τη φυλακή και την εξορία. Και το «τραύμα» και από τα δύο είναι... εμφανές – στη σχεδόν ασκητική μορφή της, στο απέραντο γαλάζιο των ματιών της που σκληραίνει όταν μιλά για την κατάσταση στη σημερινή Τουρκία, στα παραπάνω λόγια της. Αλλά και σε πολλές άλλες πτυχές της πολυκύμαντης ζωής της, όπως την αφηγήθηκε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, όπου ήρθε προσκεκλημένη των εκδόσεων «Ποταμός», από τις οποίες κυκλοφορούν και τα βιβλία της.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
www.pontos-news.gr, 14.5.2019
«Πρέπει να παλεύω διαρκώς με βαθιά τραύματα»
Πριν δυόμισι χρόνια η Ασλί Ερντογάν συγκλόνισε τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης με μια επιστολή μέσα από τη φυλακή στην Κωσταντινούπολη.
Πρόσφατα παρουσίασε στη γερμανική πόλη, όπου ζει από τον Σεπτέμβριο του 2017 με τη βοήθεια μιας υποτροφία, το νέο της έργο με τίτλο «Το πέτρινο σπίτι», επανερχόμενη στο θέμα. Την ημέρα εκείνη πληροφορήθηκε ότι τα βιβλία της αφαιρέθηκαν από τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου στην Άγκυρα.
Η ίδια αισθάνεται ξένη και θλιμμένη. Θλιμμένη για την πολιτική κατάσταση στη χώρα της, παρά τη νίκη της αντιπολίτευσης στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κωνσταντινούπολη.
«Πρέπει να παλεύω διαρκώς με βαθιά τραύματα» λέει η 52χρονη Tουρκάλα συγγραφέας σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το καλοκαίρι του 2016, η Ερντογάν συνελήφθη. Είναι γνωστή συγγραφέας στη χώρα της, τα δοκίμια και τα βιβλία της είχαν μεγάλη επιτυχία. 132 μέρες έμεινε στις γυναικείες φυλακές του Μπακρικέι μέχρι να αφεθεί ελεύθερη, μετά από μεγάλη πίεση της διεθνούς κοινότητας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
www.efsyn.gr, 25.4.2019
Μια συγγραφέας ζοφερών καιρών: Ο Κ. Καρακώτιας γράφει για τις ελληνικές εκδόσεις της Ασλί Ερντογάν
Το στοιχείο εκείνο που συνέτεινε στη συγκρότηση των διανοουμένων ως αυτόνομης κοινωνικής κατηγορίας ήταν βέβαια η παρέμβασή τους στα πολιτικά και κοινωνικά πράγματα, πέρα από τα στενά δικά τους ενδιαφέροντα και συμφέροντα.
Αφορμή για την εμφάνιση της κατηγορίας των διανοουμένων με αυτόν τον τρόπο ήταν η περιβόητη υπόθεση Ντρέιφους. Οι καιροί όμως άλλαξαν. Στη σημερινή εποχή της κυριαρχίας στον δυτικό κόσμο της μετανεωτερικής συνθήκης οι διανοούμενοι ως «μύγες» που ενοχλούν για «πράγματα που δεν τους αφορούν» σχεδόν απουσιάζουν. Σε άλλες περιοχές του κόσμου όμως, όπου ακόμα και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα καταπατώνται συνεχώς, υπάρχουν διανοούμενοι που με τη γραφή και τον λόγο τους καταγγέλλουν την καταπίεση κάθε είδους και αγωνίζονται, με προσωπικό κόστος, για τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Μια τέτοια περίπτωση διανοούμενης είναι η Ασλι Ερντογάν στην Τουρκία. Η Ερντογάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1967 και μετά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο, πήγε με υποτροφία στο CERN και έζησε στη Γενεύη δύο χρόνια μελετώντας τη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Στην Ελβετία, παράλληλα με τις έρευνές της, άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνική συγγραφή, που την απορρόφησε ολοκληρωτικά λίγα χρόνια μετά. Εξέδωσε το 1994 το πρώτο της βιβλίο και άρχισε να αρθρογραφεί σε προοδευτικά πολιτικά και πολιτιστικά έντυπα της χώρας της.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
του Κώστα Καρακώτια, www.efsyn.gr, 18.3.2018
Να ζεις και να γράφεις ελεύθερος
La romancière turque Asli Erdoğan sera présente au salon Livre Paris, le 18 mars, où elle s’interrogera sur l’exercice d’écriture dans le monde d’aujourd’hui. L’occasion de revenir sur le parcours de cette femme d’exception, qui met son exigence poétique et sa lucidité au service d’un combat obstiné pour la liberté.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
www.culturecommunication.gouv.fr, 8.3.2018
Στην Τουρκία σήμερα με περιγράφουν σαν προδότρια
Réfugiée à Francfort, l’écrivaine dissidente turque risque la perpétuité dans son pays. Celle dont le prénom signifie “l’originale” continue de résister.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Marine Landrot, www.telerama.fr, 26.2.2018
Ασλί Ερντογάν: Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου
Είναι πολύ γνωστή, πλέον, η περίπτωση της Ασλί Ερντογάν, της συγγραφέως από την γειτονική Τουρκία που συνελήφθη πάνω στο πραξικόπημα το καλοκαίρι του ‘16 μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους. Καταξιωμένη λογοτέχνης, μεταφρασμένη σε πάνω από είκοσι γλώσσες, ακτιβίστρια και δεινή χρονικογράφος δημοσιεύει σε εφημερίδες πολλά κριτικά άρθρα για την πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
του Αντώνη Ν. Φράγκου, www.toperiodiko.gr, 5.2.2018
Ασλί Ερντογάν: Ο παραλογισμός του θα φέρει το τέλος
Kαθώς περπατούσαμε προς το εστιατόριο όπου θα γευματίζαμε, της εκμυστηρεύθηκα πως μέχρι και την αποφυλάκισή της από τις τουρκικές φυλακές δεν γνώριζα ούτε την ίδια ούτε το πολυβραβευμένο συγγραφικό της έργο. Την περίοδο μετά το πραξικόπημα, που τουλάχιστον 256 δημοσιογράφοι και συγγραφείς είχαν συλληφθεί, μου είχε τραβήξει την προσοχή μια δήλωση που είχε κάνει, πως στη φυλακή της είχαν λείψει «η θάλασσα, το μπαλέτο και η κλασική μουσική». Εκτοτε, παρακολουθούσα νέα για την υπόθεση της Aσλί Ερντογάν και όταν έμαθα πως θα ερχόταν στην Ελλάδα καλεσμένη του εκδοτικού της οίκου Ποταμός για να μιλήσει για τα βιβλία και για την περιπέτειά της, έσπευσα να τη γνωρίσω. «Ποτέ δεν ένιωθα άνετα να μιλάω σε κόσμο, πόσο μάλλον να δίνω συνεντεύξεις» μου εκμυστηρεύεται εκείνη με τη σειρά της. «Τον τελευταίο χρόνο, όμως, νιώθω πως είναι υποχρέωσή μου προς όλους αυτούς που βρίσκονται ακόμα στη φυλακή. Ακόμα και εάν κάθε συνέντευξη μπορεί να είναι επιβαρυντική για την υπόθεσή μου που παραμένει ανοικτή, εγώ συνεχίζω, γιατί αν μη τι άλλο όποιος με ακούσει καταλαβαίνει πόσο έχει ξεφύγει η κατάσταση στην Τουρκία» εξηγεί.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
της Μαριάννας Κακαουνάκη, www.kathimerini.gr, 18.12.2017
Στις βιβλιοθήκες του κόσμου
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΤΟ 2017
Προτάσεις, επισημάνσεις, ταξινομήσεις, διαθέσεις
Για τρία συνεχόμενα ένθετα του «Ανοιχτού Βιβλίου», κριτικοί λογοτεχνίας, φιλόλογοι, δοκιμιογράφοι, πανεπιστημιακοί, πεζογράφοι και ποιητές θα διακρίνουν τα σημαντικότερα βιβλία της απερχόμενης χρονιάς.
Βιβλία που κέντρισαν τον ειδικό ή τον απλό αναγνώστη, βιβλία που διανοίγονται σ’ ένα ευρύ φάσμα ιδεών, έκφρασης, αλλά και συνομιλίας, υπέρβασης ή ρήξης με άλλα βιβλία, βιβλία νεότερων ή παλαιότερων συγγραφέων, βιβλία που αξίζει να διαβάσετε ή να χαρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Σήμερα παρουσιάζονται οι ενότητες: Φιλοσοφία (από τον αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας στο ΑΠΘ Αρη Στυλιανού) και Ξένη Λογοτεχνία (από την κριτικό λογοτεχνίας Αννα Στασινού).
Ξένη Λογοτεχνία
Σύγχρονες, ισχυρές φωνές
Η Ασλί Ερντογάν, πρόσφατα βραβευμένη με το Βραβείο Σιμόν ντε Μποβουάρ για την ελευθερία των γυναικών, μέσα από τον σεφερικής πνοής τίτλο «Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου» (μτφρ.-εισ. Ανθή Καρρά, εκδ. Ποταμός) δεν αποτυπώνει μόνο, στο ανάποδα φυλλομετρημένο ημερολόγιό της, την κατάλυση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων στη γείτονα χώρα, αλλά σωματικοποιεί τον τρόμο και την οργή γυμνά και αδιαμεσολάβητα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Μισέλ Φάις, Αννα Στασινού, www.efsyn.gr, 17.12.2017
Ασλί Ερντογάν στο Μέγαρο Μουσικής: Η λογοτεχνία δίνει φωνή στα θύματα των πολιτικών διώξεων
Είναι κάτι περισσότερο από συγγραφέας. Οσο και αν η Ασλί Ερντογάν δεν το λέει: είναι ένας μάρτυρας για τις ιδέες της. Και, ουσιαστικά, αυτό το μήνυμα πέρασε την Πέμπτη (9/11) στη διάλεξη που έκανε στο Μέγαρο Μουσικής μιλώντας με θέμα «Η γραφή ως αντίσταση και ανάσταση».
Όπως είπε η Τουρκάλα συγγραφέας: «Η λογοτεχνία έχει ένα βαθύ και πολύ περιεκτικό νόημα: να δώσει φωνή στα θύματα των πολιτικών διώξεων».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
www.lifo.gr, 10.11.2017
Η γραφή ως αντίσταση και ανάσταση
Erdogan Asli, Λαμπρία Αναστασία, Καρρά Άνθη, Μουτούση Αμαλία
Η γυναίκα-σύμβολο της αντίστασης του δημοκρατικού λόγου στον αυταρχισμό του τουρκικού κράτους, η πολυβραβευμένη Ασλί Ερντογάν [Asli Erdoğan], επισκέφθηκε την Αθήνα την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου για να μιλήσει στο Μέγαρο για τη «Γραφή ως αντίσταση και ανάσταση». Μια σημαντική διάλεξη της ακτιβίστριας συγγραφέως και δημοσιογράφου, η οποία συνελήφθη από το καθεστώς Ερντογάν, με την κατηγορία της συμμετοχής σε σε τρομοκρατική οργάνωση και αποφυλακίστηκε υπό όρους το 2016. Αποσπάσματα κειμένων της διαβάζει η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση.
Η ομιλία της Ασλί Ερντογάν στο πλαίσιο του Megaron Plus διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Ποταμός, από τον οποίο μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μήτε η σιωπή είναι πια δική σου» με τα επίμαχα δημοσιογραφικά της κείμενα στα οποία βασίστηκε το κατηγορητήριο, ενώ κυκλοφορεί ήδη η συλλογή διηγημάτων «Ο θαυμαστός Μανδαρίνος».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
www.blod.gr, 9.11.2017
H καμένη γνάθος της Τουρκίας
Οι επιφυλλίδες της Ασλί Ερντογάν μάς μεταφέρουν ατόφια την καταπίεση και τη φρίκη που επικρατεί στη γειτονική χώρα. Διάλεξη της γνωστής συγγραφέως στην Αθήνα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Μπέκος Γρηγόρης, www.tovima.gr, 5.11.2017
Ασλί Ερντογάν:«Πόσο μπορεί να αντέξει κανείς την αλήθεια;»
«Άλλωστε, είχε αποδειχθεί ότι ήταν ένα διανοητικά χαρισματικό κορίτσι, σε μία κοινωνία όπου η γυναίκα έρχεται σε ύστερη μοίρα. Η μαθητεία της στο καλλίτερο κολέγιο της χώρας, η επιλογή της να σπουδάσει φυσική και πληροφορική και κυρίως η επιτυχία της, μόλις στα 24 χρόνια της να γίνει η πρώτη τουρκικής υπηκοότητας υπότροφος στο CERN, στο μεγαλύτερο κέντρο πυρηνικών ερευνών, καθιστούσε σαφές ότι θα ήταν αδύνατο στο αυταρχικό κράτος της να την υποτάξει σε μία «κραυγαλέα πατριδοκαπηλεία, …σε μία τρομακτική ασέβεια απέναντι στον ανθρώπινο πόνο…»
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
από την Ξένη Δ. Μπαλωτή, www.oanagnostis.gr
Η Κατρίν Ντενέβ δίνει τη φωνή της στη Σιωπή της Ασλί Ερντογάν
Le silence même n'est plus à toi (Actes Sud), recueil d'articles de l'écrivaine turque Asli Erdogan, continue de susciter à travers le monde un puissant intérêt et paraitra début novembre en version livre audio, portée par la voix de l'actrice Catherine Deneuve.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Pauline Leduc, www.livreshebdo.fr, 14.10.2017