μτφρ: Σπύρος Γιανναράς
«Κι έπειτα, κοιτάξτε τα γραπτά της! Εκλαμβάνει την ασάφεια ως βαθύτητα, τον στόμφο ως ευγλωττία και την προσποίηση ως πρωτοτυπία. Στη μια σελίδα κομπάζει, αγανακτεί στην επόμενη, μορφάζει στην τρίτη και γίνεται υστερική στην τέταρτη».
H μεγάλη βικτωριανή συγγραφέας (που υποχρεώθηκε να γράφει με ανδρικό όνομα) λοιδωρεί τα γυναικεία μυθιστορήματα της εποχής της. Ενάμιση αιώνα αργότερα το πεδίο παραμένει αναλλοίωτο.
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:
Τα κλασικά: Ανόητα γυναικεία μυθιστορήματα
Μια γυναίκα -αλλά τι γυναίκα!- συγγραφέας στηλιτεύει την γυναικεία γραφή στον αιώνα της.
Η Τζορτζ Έλιοτ, το όνομα της οποίας συχνά παραπλανά τους «αθώους» αναγνώστες της λογοτεχνίας έτσι ώστε να νομίζουν πως αναφέρεσαι σε άντρα, είναι ένα πραγματικό θωρηκτό της αγγλόφωνης λογοτεχνίας του 19ου αιώνα. Όταν πέθανε το 1882 άφησε πίσω της ένα έργο που την φέρνει στην πρώτη γραμμή μπροστά από την πολυδιαφημισμένη Τζέιν Όστιν και τις αδερφές Μπροντέ.
Η Μαίρη Αν Έβανς, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, βούτηξε στα νερά της λογοτεχνίας με ένα σεβαστό περίσσευμα θρησκευτικότητας που στη συνέχεια απορροφήθηκε μέσα της όπως συμβαίνει πάντα μ' ένα μεγάλο μυθιστοριογράφο. Πριν εγκαινιάσει μια σειρά από σημαντικά για την παγκόσμια πεζογραφία μυθιστορήματα επέλεξε να ξεκινήσει καυτηριάζοντας την γυναικεία γραφή της εποχής της.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Δημήτρης Στεφανάκης, www.fosonline.gr, 22.5.2022