Ποταμόπλοια / 20
Ο Ιωσήφ Ρεμούνδος, συνταξιούχος κατασκευαστής κουμπιών, σκέφτεται να αφήσει την τελευταία του πνοή κάνοντας αχαλίνωτο σεξ. Μόνο μια τέτοια έξοδος θα ήταν αντάξια της ζωής του, μιας ζωής πλήρους γυναικών, τις οποίες αγάπησες όλες, για πολύ ή για λίγο, αλλά τις αγάπησε.
Γεννημένος σε ένα μέρος το λένε Αγάπι έζησε την ανάπτυξη και την πτώση της Ελλάδας, οικότροφος στο Λεόντειο, φοιτητής στη Ρώμη, βιοτέχνης και έμπορος, οικογενειάρχης, από το διαμέρισμα στην Κυψέλη των σέβεντις στη μονοκατοικία της Φιλοθέης και ανάθεμα τους πέντε πρωθυπουργούς που τον κατάντησαν να μην μπορεί να πληρώσει τους φόρους του, ανάθεμα την οικονομική κρίση. Έχει όμως τις γυναίκες τους για παρηγοριά, σύζυγο, κόρη, ερωμένη, έχει και λίστα από πρώην που κατοικούν στις αναμνήσεις του, έχει και τις γυναίκες του Zonars, τις οποίες κρυφακούει πίνοντας τον χυμό του.
Μια αφήγηση που αποκαλύπτει τον Ρεμούνδο σιγά σιγά, σαν να ξεκουμπώνει το πουκάμισο, ραμμένο σε ράφτη φυσικά, ενίοτε σαν να ξεκουμπώνει το παντελόνι του, δεν του αρέσουν τα φερμουάρ εκεί κάτω, δείχνουν βιασύνη και ο Ρεμούνδος θέλει το χρόνο του, είναι άνδρας παλαιάς κοπής, έντιμος και άπιστος ταυτόχρονα.
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:
Λώρη Κέζα: «Όλα έχουν αλλάξει. Σε πολλές βεβαιότητες βάζω πια ερωτηματικό»
«Ξεκινώντας από το μηδέν σε άλλη χώρα, πάντα κάτι θα λείπει - ο λεμονοστύφτης στην κουζίνα, η καλημέρα του γείτονα, η τυρόπιττα στην οδό Νίκης, η τυχαία συνάντηση με έναν συμμαθητή του δημοτικού. Ήρθα με μια βαλίτσα ρούχα και ένα βιογραφικό που δεν έλεγε σε κανέναν τίποτα, σαν να είχα μόλις βγει από τη σπηλιά.»
Στο χωριό μου θα την έλεγαν «σπίρτο». Η μαμά μου θα αναγνώριζε πως «είναι κορίτσι με κότσια», για να εκφραστούμε ευπρεπώς. Το σίγουρο είναι ότι η αυθάδης Λώρα δεν την φοβάται τη ζωή, της κλείνει το μάτι, της βγάζει τη γλώσσα και ξαναρχίζει απ’ την αρχή.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
www.liberal.gr, 12.12.2021
Ο Χρήστος Α. Χωμενίδης διάβασε απνευστί, καθώς ο ίδιος περιγράφει, το Ζουρ φιξ της Λώρης Κέζα και σχολιάζει:
Όσο ήταν η Λώρη Κέζα στην Ελλάδα, δεν είχαμε πολλά-πολλά, τα χνώτα μας δεν έμοιαζαν να ταιριάζουν ιδιαιτέρως. Πληροφορήθηκα ότι μετανάστευσε στον Καναδά και πριν από καμιά δεκαριά μέρες βρήκα εδώ μέσα τις πρώτες πέντε σελίδες από το μυθιστόρημά της "Ζουρ Φιξ". Το πήρα. Κι έπεσα με τα μούτρα.
Η πρώτη αρετή ενός πεζογραφήματος είναι να διαβάζεται. Το "Ζουρ Φιξ" ρουφιέται.
Η Λώρη Κέζα στήνει μια τοιχογραφία εποχής, της σημερινής εποχής, στην Αθήνα. Οι ήρωες της, γυναίκες ως επί το πλείστον, είναι τα ορφανά της ελληνικής μπελ-επόκ που τερματίσθηκε άδοξα με τη χρεοκοπία του 2010. Σαραντοπενηντάρες, κάπως χαριτωμένες, κάπως θλιμμένες (ενίοτε και θλιβερές), κάπως οξυδερκείς, κάπως χαζούλες, στιγμές-στιγμές και πολύ σέξι...
Ανάμεσά τους ο απίθανος κύριος Ιωσήφ Ρεμούνδος, ένας δονζουανικός εβδομηντάρης, που περιφέρει το αστικό του λούστρο και μηρυκάζει το ερωτικό του παρελθόν διεκδικώντας ένα εξίσου ερωτικό παρόν. Ο Ιωσήφ είναι ένας χαρακτήρας που ενώ κυκλοφορεί σε παραλλαγές δίπλα μας, δεν είχε μπει -έως το "Ζουρ Φιξ"- σε μυθιστόρημα. Ένα κουρασμένο παλικάρι, μία αχνή -από μιαν άποψη- φωτοτυπία του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Το αποκαϊδι, εάν τον δούμε με σκληρότητα, μιάς εποχής που έθρεφε περισσότερες αυταπάτες παρά όνειρα.
Η Λώρη Κέζα διηγείται το κύκνειο άσμα του. Θεωρητικά το "Ζουρ Φιξ", με τη διεισδυτικότητα που το χαρακτηρίζει, με τις κωμικοτραγικές σκηνές του, με την ακρίβεια των περιγραφών του, θα έπρεπε να σημειώνει μεγάλη εκδοτική επιτυχία.
Υπάρχουν ωστόσο δύο ανασχετικοί παράγοντες στην πορεία ενός τέτοιου αθηναιογραφήματος.
Τα περιβάλλοντα, πρώτον, και οι συμπεριφορές που διαλαμβάνει είναι -έστω και άτσαλα, έστω και ερασιτεχνικά- ήδη υπερφωτισμένες. Σχεδόν καμμένες. Ούτε η κοσμικοκαλλιτεχνική κίνηση ούτε οι πολιτικοοικονομικές ίντριγκες αλά γκρεκ διατηρούν κανέναν μύθο. Έχουν -φευ- πλήρως εκμπαναλιστεί....
Οι αφηγήσεις, δεύτερον, υπό το γενικό θέμα "Πού Ήσουν Νιότη που'λεγες..." έχουν χάσει την ελκυστικότητά τους. Ο κόσμος έχει γκώσει από ιστορίες συμβιβασμών και πτώσεων. Η ευτέλεια μάς έχει διαποτίσει. Το μέγα ζητούμενο για τον αφηγητή των καιρών μας είναι να πλάσει όχι αντιήρωες αλλά καινούργιους, πειστικούς και εμπνευστικούς ήρωες.
Παρά ταύτα, συνιστώ το "Ζουρ Φιξ" εγκαρδίως. Θα περάσετε διαβάζοντάς το αρκετές απολαυστικές ώρες.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Λώρη Κέζα: «Η πρώτη μου κίνηση ήταν να προσκαλώ σε γεύμα το μηνυτή μου»
Η συγγραφέας και δημοσιογράφος μιλά απ’ τον Καναδά για το πρώτο της μυθιστόρημα, την πολιτική της Ελλάδας, και την εμπειρία της απ’ τη δημοσιογραφία
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Άρης Δημοκίδης, https://mikropragmata.lifo.gr, 16.1.2019
Λώρη Κέζα: Η ιστορία είναι γραμμένη με το σμίξιμο ανθρώπων που παραβαίνουν τους κανόνες
Ο Ιωσήφ Ρεμούνδος είναι ένας συνταξιούχος κατασκευαστής κουμπιών που έζησε την άνοδο και την πτώση της ελληνικής οικονομίας. Κατάφερε να πλουτίσει αλλά στο τέλος της ζωής του αδυνατεί να πληρώσεις τους φόρους που του αναλογούν. Με αναδρομές στο παρελθόν του βλέπουμε πώς κατάφερε να πετύχει επαγγελματικά ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουμε τα πάντα για την ερωτική του ζωή. Πρόκειται για έναν άνδρα που έχει εμμονή με τις γυναίκες και αδυναμία να συνδεθεί συναισθηματικά με κάποια. Έχει πείσει τον εαυτό του ότι είναι πολύ καλός σύζυγος και απαιτεί από τις ερωμένες του να σέβονται τον γάμο του. Συνηθίζει να πηγαίνει τα πρωινά για καφέ στο Ζόναρς όπου κρυφακούει συζητήσεις στα διπλανά τραπέζια. Αποκτά τη συνήθεια να παρακολουθεί τη συντροφιά πέντε γυναικών που πηγαίνουν εκεί κάθε Πέμπτη, μετά το γυμναστήριο. Αυτό είναι το «ζουρ φιξ» του τίτλου, το προκαθορισμένο ραντεβού των πέντε γυναικών, ήταν τα πρώτα λόγια της συνέντευξής μας με τη δημοσιογράφο και συγγραφέα Λώρη Κέζα με αφορμή το μυθιστόρημά της, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
e-thessalia.gr, 6.1.2019
500 λέξεις με τη Λώρη Κέζα
Η Λώρη Κέζα γεννήθηκε στο Μόντρεαλ όπου πλέον ζει μόνιμα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και εργάστηκε επί μία εικοσαετία στην εφημερίδα «Το Βήμα». Εχει εκδώσει τρία παιδικά μυθιστορήματα και πέντε εικονογραφημένα παραμύθια. Στο πρώτο μυθιστόρημα ενηλίκων μιλάει για την οικονομική κατάσταση και την ερωτική ζωή των Αθηναίων στα χρόνια των μνημονίων.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
www.kathimerini.gr, 31.12.2018
Λώρη Κέζα: «Η απιστία δεν είναι έγκλημα, απλά συμβαίνει»
Η συγγραφέας Λώρη Κέζα αναλύει τον ήρωά της στο «Ζουρ Φιξ».
Στην Αθήνα της κρίσης και στο ανακαινισμένο αλλά πάντα «ιστορικό ζαχαροπλαστείο» Zonars στην Πανεπιστημίου, συναντάμε τον Ιωσήφ Ρεμούνδο. Νυν συνταξιούχο, βουτηγμένο στα χρέη εξαιτίας της υπερφορολόγησης που έφεραν τα μνημόνια, πρώην αυτοδημιούργητο βιοτέχνη- κατασκευαστή κουμπιών- κάτοικο Φιλοθέης και διαχρονικό λάτρη του γυναικείου φίλου. Πραγματικά πιστός μόνο στην κόρη του, επί δεκαετίες παντρεμένος με τη γυναίκα του, που δεν θα χώριζε ποτέ, και άνδρας-κυνηγός παλαιάς κοπής. Μια ζωή γεμάτη, πλούσια σε εμπειρίες και συναισθήματα, σίγουρα με τα πάνω της και τα κάτω της, στην οποία όμως ο ίδιος θέλει να βάλει τέλος. Όχι όμως με κάποιον από τους «κλασικούς τρόπους» αλλά κάνοντας αχαλίνωτο σεξ. Ενώ όμως καταστρώνει το σχέδιο του, «εισβάλλουν» στη ζωή του πέντε ακόμη γυναίκες- πέραν της συζύγου, της κόρης και της ερωμένης του. Πέντε φίλες που κάθονται σε ένα διπλανό τραπέζι στο Ζonars...
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Κατερίνα Πρίφτη, www.huffingtonpost.gr, 18.12.2018
Λώρη Κέζα: Χάσαμε χρήματα αλλά όχι τον ανθρωπισμό μας
Στις σελίδες του νέου βιβλίου της Λώρης Κέζα, του «Zουρ φιξ» (Eκδόσεις Ποταµός), παρακολουθούµε την Αθήνα της κρίσης µε τα µάτια ενός συνταξιούχου βιοτέχνη, παλαιάς κοπής άντρα, ο οποίος πάντα κοιτούσε τη δουλειά του, αγαπούσε την οικογένειά του και τις ερωµένες του. Μιλήσαµε µαζί της για το µυθιστόρηµά της, την Αθήνα που άλλαξε και τη ζωή της στο Μόντρεαλ όπου ζει τα τελευταία χρόνια.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Έμυ Ντούρου, www.documentonews.gr, 9.12.2018
Αξιότιμε κύριε Ρεμούνδε…
Ένας Αθηναίος της παλιάς σχολής, αστός αλλά και νεόπτωχος, συντηρητικός αλλά και ερωτύλος, ζωντανεύει μέσα από τις σελίδες του νέου μυθιστορήματος «Zουρ Φιξ» της Λώρης Κέζα. Ο Κίμων Φραγκάκης μίλησε μαζί του για την Αθήνα του AirBnB, την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τον έρωτα, το θάνατο, και έμαθε που ράβει τα κομψά πουκάμισα του αυτός ο ιδιοσυγκρασιακός τζέντλεμαν.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Κίμων Φραγκάκης, www.andro.gr, 27.11.2018
Τα ερωτικά τρίγωνα και μια Ηρακλειώτισσα δικηγόρος στο νέο βιβλίο της Λώρης Κέζα
Στοιχεία από τις ζωές ανθρώπων που έχει γνωρίσει αλλά και καταστάσεις, τις οποίες πιθανόν έχει και ο ίδιος βιώσει, θα βρει ο αναγνώστης στο καινούργιο βιβλίο της δημοσιογράφου και συγγραφέως Λώρης Κέζα “Ζουρ Φιξ”, που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις εκδόσεις “Ποταμός”.
Κεντρικοί ήρωες είναι ο Ιωσήφ Ρεμούνδος και οι γυναίκες του, ενώ σκιαγραφούνται και οι προσωπικότητες πέντε γυναικών, τις οποίες παρακολουθεί κρυφά πίνοντας τον χυμό του στο Ζόναρς.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
www.patris.gr, 26.11.2018
Λώρη Κέζα, πώς έγραψες το «Ζουρ Φιξ»;
Η δημοσιογράφος και συγγραφέας γράφει για το βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ποταμός, το οποίο γεννήθηκε από την απογοήτευση της οικονομικής κρίσης και είναι βγαλμένο από την αθηναϊκή ζωή του χθες και του σήμερα.
Πώς προέκυψε η ιδέα του Ζουρ Φιξ; Ξεκίνησα να γράφω το Ζουρ Φιξ τον Μάιο του 2016, κουρασμένη από την οικονομική κρίση και ακόμη περισσότερο κουρασμένη τις εμμονές των κομμάτων και από αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων. Έγραφα ένα άρθρο κάθε μέρα στην εφημερίδα Το Βήμα, κάθε μέρα πολιτική, κάθε μέρα επικαιρότητα. Κρατούσα αρχείο με υλικό για τα θέματα που με ενδιέφεραν δημοσιογραφικά: το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά του Τσοχατζόπουλου, οι δυσκολίες να χτιστεί το ξενοδοχεία Κόστα Ναβαρίνο επειδή η γραφειοκρατία έβαζε εμπόδια, η εκτροπή του Αχελώου που παρά τα δισεκατομμύρια δραχμές που δαπανήθηκαν, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ως έργο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
popaganda.gr, 23.11.2018
Η Λώρη Κέζα μιλά στο TOC για τον άπιστο ήρωά της με στέκι το Zonar's
Η άνοδος και η πτώση μια ολόκληρης εποχής και του αξιαγάπητου κυρίου Ρεμούνδου πρωταγωνιστούν στο βιβλίο της δημοσιογράφου που μετανάστευσε στον Καναδά.
Στην Αθήνα της κρίσης ένας συνταξιούχος σικ και αριστοκρατικός βιοτέχνης αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους του. Το τυχερό του είναι ότι έχει τρεις γυναίκες στη ζωή του, που τον παρηγορούν καθεμία με τον τρόπο της. Η σύζυγός του, μονίμως απασχολημένη με το Λύκειο των Ελληνίδων, η κόρη του, παντρεμένη με χίπστερ και η ερωμένη του, πρόθυμη για κάθε σεξουαλική ακρότητα. Στη ζωή του μπαίνουν αναπάντεχα πέντε ακόμα γυναίκες, μια συντροφιά που πίνει τον καφέ της κάθε Πέμπτη στο Zonars και τις οποίες συνηθίζει να κρυφακούει.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
www.thetoc.gr, 19.11.2018
Ποιος είναι ο Ιω. Ρεμούνδος και τι σχέση έχει με τη Λώρη Κέζα;
(...) Είχαν ραντεβού στο Zonars με τη μικρή του Λήδα, που δεν ήταν πια μικρή αλλά παρέμενε το κοριτσάκι του, το μικρό του κοριτσάκι, που συζούσε με το τριχωτό ρεμάλι. Έφτασε λίγο πιο νωρίς για να πιάσει καλή θέση. Το ίδιο έκανε όταν είχε προσωπικό ραντεβού.
Έβρισκε τραπέζι στο βάθος του ζαχαροπλαστείου, της καφετέριας, του εστιατορίου, ώστε να τη δει να μπαίνει στον χώρο και να προχωρά προς το μέρος του. Στον σερβιτόρο καθυστερούσε την παραγγελία λέγοντας «περιμένω μια κυρία», με ύφος αμφίσημο και ονειροπόλο, σαν να ομολογούσε..
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
www.zoornalistas.com, 15.11.201