Ποταμόπλοια / 30
Νουβέλα
Τρεις γυναίκες-φύλακες μυστικών, τρία ορφανά αδέρφια, ενήλικες πια, και ένας γιατρός για τις πληγές που δεν κλείνουν θα συναντηθούν για μια κηδεία που, εκτός από τον νεκρό που περιμένει να ταφεί, δεν μοιάζει με κηδεία. Το βέλος του θανάτου θα μπλεχτεί με το βέλος του έρωτα και θα ταξιδέψει στο παρελθόν διασχίζοντας θάλασσες, βουνά, σιωπές και τραύματα.
Στα ημιορεινά της Κρήτης, σε έναν τόπο μαγικό και καταραμένο, ένα αλλόκοτο ραντεβού επιβεβαιώνει πως τελικά «ο έρωτας κι ο θάνατος ίδια σπαθιά βαστούνε».
Το δυσκολότερο που της ζήτησε όμως ήταν τα ονόματα των συγγενών που θα έμπαιναν στο κηδειόχαρτο: «Φωτογραφία του θα βάλουμε;».
Η Βιργινία δεν είπε λέξη. Ο άλλος είχε πάρει φόρα.
«Ποιοι καλούν στην κηδεία;», τη ρώτησε.
Η Βιργινία ψέλλισε ένα «Ορίστε;».
Εκείνος συνέχισε: «Κηδεύουμε σήμερα τον αγαπημένο μας τι; Τι θα γράψω; Σύζυγο; Πατέρα; Παππού; Κατάλαβες; Και αποκάτω από το κείμενο θέλω τα ονόματα των συγγενών. Να μου τα γράψεις καθαρά σε ένα χαρτί».
Η Βιργινία ήξερε ήδη ότι δεν υπήρχε περίπτωση να φτιαχτεί κανένα τέτοιο χαρτί.
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:
Μαρία Μανωλέλη: «Μου αρέσουν οι γενναίες ιστορίες»
Η συγγραφέας Μαρία Μανωλέλη είναι ειλικρινής: ωσεί Θεό σε κάνει η γραφή.
«Με συγκινούν οι ήρωες που ζουν μια κανονική ζωή αλλά έχουν είτε ένοχο είτε πολύ σκληρό παρελθόν. Αυτοί που πήγαν στην κόλαση και γύρισαν όμως αυτό τους διαμόρφωσε και τους έκανε καλύτερους- όχι όσοι επέστρεψαν για να πάρουν κεφάλια. Αυτό συχνά με συγκινεί και στη ζωή.» Θα αποδεχτεί στο Liberal.gr, εξάλλου με αυτά τα υλικά κτίστηκε η «Μέσα πέτρα» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ποταμός και άφησε εποχή. Μια σκληρή υπόθεση γυναικοκτονίας, στην Κρήτη προτού όλα αυτά γίνουν τηλεόραση, μόδα, θέαμα, σε ένα μυθιστόρημα που ξεκινούσε με τον θάνατο του γυναικοκτόνου, φέρνοντας στην επιφάνεια θέματα που απασχολούν έντονα την Μαρία Μανωλέλη όπως η συγκάλυψη της τοπικής κοινωνίας και το ανεξίτηλο τραύμα των παιδιών της δολοφονημένης μητέρας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Συνέντευξη στην Ελένη Γκίκα, www.fractalart.gr, 2.3.2022
Συνέντευξη με την Μαρία Μανωλέλη για το μυθιστόρημά της «Μέσα Πέτρα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός.
Ακούστε την συνέντευξη εδώ
Με την Αναστασία Γρηγοριάδου, «Καλημέρα» στον 9,58fm ΕΡΤ3, 12.7.2021
Ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία και η σιωπή μιας ολόκληρης κοινωνίας μπροστά στο κακό.
Σ’ ένα ημιορεινό χωριό της Κρήτης, ένας ηλικιωμένος αγρότης πεθαίνει. Σύμφωνα με το ντόπιο έθιμο, ο νεκρός πρέπει να ξενυχτηθεί. Κανείς όμως δεν φαίνεται να είναι πρόθυμος να λάβει μέρος στην αγρυπνία – ούτε καν τα τρία παιδιά του νεκρού, χρόνια ξεριζωμένα από τον τόπο τους. Ένας καταδικασμένος έρωτας, ένα άγριο φονικό, καλά κρυμμένα μυστικά, άνθρωποι έγκλειστοι σε έναν ασφυκτικό κώδικα, δομημένο πάνω στην υποκρισία.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Γιάννης Καλογερόπουλος, www.efsyn.gr, 24.5.2021
Γυναικοκτονία, συγκάλυψη και ατιμωρησία στη «Μέσα Πέτρα» της Μαρίας Μανωλέλη
Η «Μέσα Πέτρα» είναι το πρώτο μυθιστόρημα αλλά όχι και η πρώτη συγγραφική απόπειρα της Μαρίας Μανωλέλη καθώς ξεκίνησε γράφοντας διηγήματα «ορισμένα από τα οποία έχουν εκδοθεί σε συλλογικούς τόμους» όπως αναφέρει στη συνέντευξη της στην εκπομπή της Φωνής της Ελλάδας «Μυστικό Πέρασμα… στο χώρο της σκέψης και της τέχνης» με τη Φούλη Ζαβιτσάνου.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Φούλη Ζαβιτσάνου, www.ertnews.gr, 17.5.2021
«Μέσα πέτρα»: Όταν η έμφυλη βία κουκουλώνεται
«Κάποιες ιστορίες που μου διηγήθηκαν γυναίκες που τις βίωσαν οι ίδιες πριν βρουν το θάρρος να ξεφύγουν, με στοίχειωσαν»
Το βιβλίο «Μέσα πέτρα», το πρώτο μυθιστόρημα της δημοσιογράφου Μαρίας Μανωλέλη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός.
Το βιβλίο «Μέσα Πέτρα» (εκδ. Ποταμός) μας μεταφέρει στα ημιορεινά της Κρήτης, σε έναν τόπο πανέμορφο αλλά καταραμένο, όπου συνταρακτικά οικογενειακά μυστικά είναι θαμμένα γιατί κανείς δεν θέλει ή δεν τολμά να σκαλίσει. Η ενδοοικογενειακή βία είναι ο καμβάς πάνω στον όποιο κάνει το συγγραφικό ντεμπούτο της η δημοσιογράφος Μαρία Μανωλέλη, με ένα μυθιστόρημα που, αν και η υπόθεση διαδραματίζεται στη δεκαετία του ’70, παραμένει δυστυχώς πάντα επίκαιρο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Δανάη Καμζόλα, www.athensvoice.gr, 07.4.2021
Η πιθανή αγρυπνία του Ηλία Καλογεράκη
Η αγρυπνία του Ηλία Καλογεράκη δεν θα διέφερε από τις άλλες αγρυπνίες των γερόντων της Πέτρας πέραν της λεπτομέρειας ότι ίσως και να μη βρισκόταν κανείς να τον ξαγρυπνήσει.
Η Βιργινία, η γειτόνισσά του, πιστά και κρυφά ερωτευμένη μαζί του σε όλη της τη ζωή, έπασχε πλέον από ισχυρότατη υπνηλία. Στις αρχές, ένας βαθύς ύπνος ερχόταν και τη συναντούσε ενώ έπλεκε στο σκαμνί της, τα επόμενα χρόνια στο στασίδι της εκκλησίας, και πλέον όπου έμενε πάνω από λίγη ώρα καθιστή. Ήταν σίγουρο ότι δεν θα κατάφερνε να αντιμετωπίσει καμία αγρυπνία άγρυπνη.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Σπύρος Αραβανής, www.poiein.gr, 19.3.2021
Κάθε τόπος κρατά διπλοκλειδωμένα τα κρίματα του. Προσπαθεί να τα ξεχάσει, κάνει πως δεν τα θυμάται. Ο χρόνος πρέπει να συνεχίσει να κυλά και μια πληγή θέλει χρόνο για να επουλωθεί. Συνεπώς, το τραύμα μαζεύεται όπως όπως, με επιδέσμους που κάποια στιγμή είναι σίγουρο πως θα χαλαρώσουν, θα λυθούν, και η θέα του αίματος θα ξαναφανεί.
Αυτά σκεφτόμουν καθώς διάβαζα το βιβλίο «Μέσα Πέτρα»(Ποταμός) της πρωτοεμφανιζόμενης στη λογοτεχνία Μαρίας Μανωλέλη.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Της Κυριακής Μπεϊόγλου, www.2020mag.gr, 4.3.2021
500 λέξεις με τη Μαρία Μανωλέλη
Η Μαρία Μανωλέλη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Εργάζεται ως δημοσιογράφος, ενώ έχει περάσει αρκετά χρόνια στον χώρο της διδασκαλίας και της μετάφρασης. Διηγήματά της έχουν κυκλοφορήσει σε συλλογικές εκδόσεις. Η «Μέσα πέτρα» είναι το πρώτο της μυθιστόρημα και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ποταμός τον Νοέμβριο του 2020.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
www.kathimerini.gr, 21.12.2020
Ένα ταξίδι σε γραπτές φωνές και νοερές εικόνες
Πάνε χρόνια που με τον ίδιο τίτλο έγραφα μια στήλη βιβλίου σε γνωστή τοπική εφημερίδα. Τώρα που το σχέδιο επανέρχεται, στον ψηφιακό κόσμο πια, ο ίδιος τίτλος ήρθε στο μυαλό. Ίσως ο πλέον ειλικρινής. Γιατί η γράφουσα δεν είναι, ούτε νιώθει καθόλου κριτικός λογοτεχνίας, την αγάπη για το βιβλίο θέλει να στηρίξει.
Ο Μαρσέλ Προύστ έλεγε πώς τα βιβλία δίνουν χαρά «όπως τα λουλούδια, τις όμορφες μέρες και τις γυναίκες». Και ο σύγχρονος του – που νομίζω πως δεν συναντήθηκαν ποτέ –Φερνάντο Πεσόα σημειώνει στο «βιβλίο της ανησυχίας» στις 27-7-1930: «να ξέρεις να υπάρχεις μέσα από τη γραπτή φωνή και τη νοερή εικόνα.»
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Νίκη Τρουλλινού, www.cretalive.gr, 20.12.2020
Τα 10 καλύτερα βιβλία της ελληνικής λογοτεχνίας για τις γιορτές
Tα βιβλιοπωλεία άνοιξαν, η εποχή του εγκλεισμού «τραβάει» περισσότερη εσωτερικότητα, η σχόλη των επικείμενων εορτών προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο. Τα βιβλία είναι πάντα εδώ να μας προσφέρουν ευχαρίστηση και συντροφιά. Εμείς σας προτείνουμε δέκα βιβλία της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής από έλληνες συγγραφείς που αξίζει να τα διαβάσατε ή να τα κάνετε δώρο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
www.andro.gr
Τι ανακάλυψε η Μαρία Μανωλέλη για την έμφυλη βία στην Ελλάδα, γράφοντας το βιβλίο της «Μέσα Πέτρα»
«Μέσα Πέτρα». Ένα βιβλίο μυθοπλασίας με άξονα μια συγκαλυμμένη δολοφονία, με φόντο την Κρήτη της δεκαετίας του '70. Η συγγραφέας του, Μαρία Μανωλέλη, ακολουθώντας τα χνάρια των ιστοριών της Κρήτης, ανακαλύπτει όχι μόνο εικόνες της καθημερινής ζωής που έμεναν στο συρτάρι, αλλά και πως τα «σιωπηλά» περιστατικά ανά την Ελλάδα όπου η έμφυλη βία είχε πραγματικά θύματα, είναι περισσότερα από όσα νομίζαμε. Το «Μέσα Πέτρα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποταμός, και η συγγραφέας του μας λέει την ιστορία του.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
www.doctv.gr, 9.12.2020