Ποταμόπλοια / 34
Σύγχρονα Κλασικά
μτφρ από τα τουρκικά: Θάνος Ζαράγκαλης
Πώς αφηγείσαι τον εφιάλτη; Πώς κάνεις την κόλαση λογοτεχνία; Τον πόνο τραγούδι; Στο καλύτερο ως τώρα βιβλίο της, η Ασλί Ερντογάν περιγράφει το ανείπωτο, αφαιρώντας τη φρίκη του, χωρίς να αλαφραίνει το υπαρξιακό του βάρος. Στο σπάνιο ποιητικό αυτό κείμενο, κινούμενη στο όριο μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, στο μεταίχμιο της σκιάς και του φωτός, μια γυναίκα παλεύει με τις αναμνήσεις της από την εποχή που ήταν κρατούμενη στο Πέτρινο Σπίτι. Σε αυτή τη φυλακή, όπου συνυπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι, διανοούμενοι που αψήφησαν τη λογοκρισία και μικρά παιδιά, κλεφτρόνια του δρόμου, οι οποίοι μοιράζονται την ίδια ψυχική και σωματική οδύνη, μια γυναίκα αναζητεί τη φωνή της, με τον τρόπο που ο λογοτέχνης αναζητεί τα λόγια του, βρίσκοντας τελικά παραστάτη στο λυπητερό της τραγούδι έναν άγγελο, κι έναν γέρο που πεθαίνοντας της αφήνει κληρονομιά τα μάτια του. Το θαυμαστό στο βιβλίο αυτό δεν βρίσκεται στην περιγραφή των φρικτών συνθηκών διαβίωσης και στην φρικαλεότητα των τουρκικών φυλάκων, την οποία αντιλαμβανόμαστε πίσω από το πέπλο των ονειρικών αναμνήσεων της αφηγήτριας, αλλά στην απρόβλεπτη τρυφερότητα που αποπνέει ένα τραγούδι για την ανθρώπινη θηριωδία.
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:
"Άλλωστε δεν ήμουν εγώ αυτά που ζούσα. Εγώ, εκεί, δεν ήμουν μέσα στη ζωή μου."
Η Ασλί Ερντογάν στις 18 Αυγούστου του 2016 συνελήφθη και παρέμεινε στις γυναικείες φυλακές του Μπακρικέι για 132 ημέρες. Η κατηγορία που της απηύθυναν ήταν "υπονόμευση του έθνους", η οποία επισύρει τη θανατική ποινή. Στο άκουσμά της εκείνη λιποθυμά.
Αφέθηκε ελεύθερη χάρη στην πίεση που ασκήθηκε από τη διεθνή κοινότητα.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
https://booksiluv2read.blogspot.com, 8.3.2023
Ασλί Ερντογάν: «Σαν ψίθυροι ανάμεσα σε τραγικά γεγονότα»
Είναι η Ασλί Ερντογάν, η συγγραφέας που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε Πληροφορική Μηχανική στο Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Πήρε υποτροφία στο CERN, ενώ ερεύνησε επί δύο χρόνια στη Γενεύη τη Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Με το μάστερ της ταξίδεψε στο Ρίο ντε Τζανέιρο για διδακτορικό, αλλά το εγκατέλειψε για χάρη της γραφής. Εκδίδει από το 1994, τα βιβλία της κυκλοφορούν σε πάνω είκοσι γλώσσες. Αφορμή για τη ζωντανή συζήτησή μας, το τελευταίο της, εδώ, βιβλίο, «Το πέτρινο κτίριο» σε μετάφραση Θάνου Ζαράγκαλη απ’ τις εκδόσεις Ποταμός, όπως και τα υπόλοιπα έργα της: «Ο θαυμαστός μανδαρίνος», «Μήτε κι η σιωπή είναι πια δική σου», «Κοκκινοσκουφίτσα πόλη», όλα σε μετάφραση Ανθής Καρρά.
Η Ερντογάν συνελήφθη λίγο μετά το πραξικόπημα του 2016 μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους. Όντας ακτιβίστρια και δεινή χρονικογράφος είχε δημοσιεύσει κριτικά άρθρα για την πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν. Πρόκειται για κείμενα στη φίλα προσκείμενη στους Κούρδους, δίγλωσση εφημερίδα «Özgür Gündem» («Ελεύθερο προσκήνιο της επικαιρότητας»). Την φυλάκισαν ένα μήνα μετά την απόπειρα των στρατιωτικών με την κατηγορία πως ήταν «όργανο προπαγάνδας της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK». Η Ερντογάν, ως σύμβουλος στην εφημερίδα, δεν είχε καμιά νομική ευθύνη. Αιτία για τη φυλάκισή της –με την κατηγορία για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση» και «δραστηριότητες που απειλούν την ακεραιότητα του κράτους» – ήταν τέσσερα κείμενά της. Στη φυλακή έμεινε ως το τέλος του 2016, ελευθερώθηκε υπό όρους, πήρε πίσω το διαβατήριό της και βγήκε στην Ευρώπη όπου έκτοτε διαμένει. Την ρωτάμε για αυτά τα γεγονότα αλλά βεβαίως και για το εξαιρετικό Πέτρινο κτίριο.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Αντώνης Ν. Φράγκος, www.epohi.gr, 2.10.2022
«Ζούμε στην εποχή δογματικών ηγετών, wannabe δικτατόρων»
Μία από τις κατεξοχήν αντικαθεστωτικές φωνές της Τουρκίας, η συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια που, ζώντας αυτοεξόριστη στη Γερμανία, βρέθηκε ξανά στην Αθήνα αυτές τις μέρες με αφορμή το Φεστιβάλ Βιβλίου, χάρη στους Ελληνες εκδότες της από τον «Ποταμό», μιλάει για τη σημερινή Τουρκία, για την προσφυγιά της λογοτεχνίας και της γλώσσας της, για τη μητέρα της και για τα όνειρά της.
Συνεπαρμένη και σοκαρισμένη. Γοητευμένη και μελαγχολική. Με ανάμεικτα συναισθήματα με βρήκε το τέλος της συνέντευξης με την Τουρκάλα συγγραφέα, δημοσιογράφο και ακτιβίστρια Ασλί Ερντογάν, γνωστή και πολυβραβευμένη για τα βιβλία της (τα οποία στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ποταμός). Κι ακόμα, διεθνώς διάσημη ως μία από τις κατεξοχήν αντικαθεστωτικές φωνές της Τουρκίας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Ναταλί Χατζηαντωνίου, www.efsyn.gr, 25.9.2022
Η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν στο Docville: «Οι φυλακές στην Τουρκία θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης»
Συνάντηση με την Τουρκάλα συγγραφέα Ασλί Ερντογάν που φυλακίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση.
Η Ασλί Ερντογάν εδώ και έξι χρόνια ζει τον παραλογισμό που επικρατεί στην τουρκική Δικαιοσύνη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Λίγο καιρό αργότερα φυλακίστηκε κατηγορούμενη για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας και υπονόμευση της εθνικής ενότητας και έμεινε τεσσερισήμισι μήνες στη φυλακή. Μετά την αποφυλάκισή της έφυγε για τη Γερμανία όπου ζει μέχρι σήμερα.
Η διεθνώς αναγνωρισμένη για το έργο της Τουρκάλα συγγραφέας (τυχαία η συνεπωνυμία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) στην πραγματικότητα διώχτηκε επειδή, αν και δεν ήταν πολιτική ακτιβίστρια, τόλμησε να πάρει θέση πάνω στο κουρδικό ζήτημα γράφοντας τέσσερα άρθρα στη φιλοκουρδική εφημερίδα «Özgür Gündem». Σημειωτέον, τα άρθρα της δεν προσκομίστηκαν ποτέ στο δικαστήριο.
Συναντηθήκαμε στα γραφεία των εκδόσεων Ποταμός και μιλήσαμε για την πολιτική μετάλλαξη της Τουρκίας και για το βιβλίο της «Το πέτρινο κτίριο», την ποιητική αφήγηση του εφιάλτη που έζησε την περίοδο της φυλάκισής της.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Εμυ Ντούρου, www.documentonews.gr, 26.9.2022
Asli Erdogan, Το πέτρινο κτίριο
Πώς είναι να είσαι εξόριστος και η χώρα σου να μην σε αφήνει να επιστρέψεις έχοντας για σένα μία φυλακή ως αναγνώριση του έργου σου; Πώς είναι να ζεις υπό τον φόβο και την απειλή της σύλληψής σου αν ποτέ πατήσεις το πόδι σου στο έδαφος της πατρίδας σου μόνο και μόνο επειδή μίλησες ελεύθερα και δίχως κανένα δισταγμό; Η συγγραφέας ζει χρόνια τώρα εξόριστη στη Γερμανία όπου και έχει καταφύγει για να γλιτώσει από το δικτατορικό και ανελεύθερο σύστημα μιας τουρκικής ηγεσίας που φιμώνει τους ανθρώπους και τους φυλακίζει για λόγους που και οι ίδιοι ποτέ δεν κατάλαβαν. Δίκες παρωδία, κρίσεις ανθρώπων με το πρόσχημα πως είναι εχθροί του κράτους, ένα κράτος φάντασμα που τίποτα δε δίνει μα παίρνει κάθε δικαίωμα και το συρρικνώνει κατά το δοκούν.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Γιάννης Αντωνιάδης, www.bookfeed.gr, 28.3.2022