Εξαμηνιαίο περιοδικό ψυχανάλυσης
ΨΥΧΗ & ΣΩΜΑ
Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Σημείωμα των εκδοτών 234
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ David Tuckett 236
ΔΙΑΛΟΓΟΣ των Χρήστου Ιωαννίδη και Νίκου Κουρέτα Η Ψυχανάλυση και η Νευροεπιστήμη χρειάζονται η μία την άλλη; 268
Η ΑΝΑΛΥΤΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Χρυσή Γιαννουλάκη Δανάη 287
Σχολιάζουν οι Νίκος Τζαβάρας και Νίκος Κουρέτας 304
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ
Συνδέσεις και Μεταβάσεις της Ψυχανάλυσης και των Νευροεπιστημών. Το Κλινικό Παράδειγμα των Εξαρτήσεων Ιάκωβος Κλεώπας 335
ΚΛΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ
Ηθική και Ψυχαναλυτική Εκπαίδευση: Το Μήνυμα των Διαφορετικών Μοντέλων Μαρίλια Αϊζενστάιν 361
Διαγενεαλογικό Τραύμα & Ιδεολογία Μαρία Χατζηανδρέου 371
Η Τεχνική του Antonino Ferro στην Ψυχανάλυση Παιδιών Κλαίρη Συνοδινού 381
Η Αντιμεταβίβαση: Οι Συγχύσεις που επιφέρει ως Ψυχαναλυτική Έννοια Cecilio Paniagua 391
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ
Μία Ψυχαναλυτική Συνεισφορά στην Κατανόηση των Οικονομικών Κρίσεων. Οι απόψεις του David Tuckett Κώστας Ζερβός 407
Στο Τέλος είναι η Αγάπη: Σκέψεις πάνω στην Κλινική και Επιστημολογική Αποστολή της Ψυχανάλυσης Βασίλειος Θερμός 425
Η Τέχνη στη Δημιουργία, η Δημιουργία στην Τέχνη Πέγκυ Σφυρίδου 436
ΒΙΒΛΙΑ (Επιμέλεια Κώστας Ζερβός)
Ψυχαναλυτικοί Διάλογοι του Κώστα Φαλάρα Γρηγόρης Μανιαδάκης 443
Ανορεξία, Εξαρτήσεις και Ναρκισσιστικές Ευθραυστότητες του Vladimir Marinov Έλενα Κοσμά 449
«... Εκόμισα εις την Τέχνην». Μία Ψυχαναλυτική Συνεισφορά στο Αίνιγμα της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας μέσω του Καβαφικού Έργου του Χάρη Μωρίκη Κώστας Ζερβός 456
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (Επιμέλεια Γρηγόρης Μανιαδάκης)
Σε έναν καλύτερο Κόσμο. Ίσως Αύριο της Suzanne Bier Ευτυχία Καλλιτεράκη 460
Κάθε Κληρονομιά έχει το Τίμημά της. Η Κληρονομιά του Per Fly Γιώργος Χατζησταυράκης 466
Τοξικές Ανταλλαγές. Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Kevin της Lynne Ramsay Χάρις Χαντζή 471
Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α Τ Ω Ν Ε Κ Δ Ο Τ Ω Ν
Μέσα στη γενική κοινωνική και οικονομική κρίση συνεχίζουμε· με την ενδιαφέρουσα –και επίκαιρη– Συνομιλία με τον David Tuckett, που αναφέρεται στην Ψυχανάλυση, τις Οικονομικές Θεωρίες και τη σύγχρονη ερευνητική μεθοδολογία με την ίδια άνεση που εντρυφά στην πολιτική και την παράδοση των κοινωνικών κινημάτων.
Παρακολουθούμε τον Διάλογο ανάμεσα στον Χρήστο Ιωαννίδη και τον Νίκο Κουρέτα σε ό,τι αφορά την αμοιβαία σχέση Ψυχανάλυσης και Νευροεπιστημών, με ισχυρές εκατέρωθεν τοποθετήσεις που εμπλουτίζουν πολλαπλώς το νόημα του τίτλου του τεύχους.
Στον ίδιο τόνο παρακολουθούμε την εποικοδομητική αμφιρροπία της Χρυσής Γιαννουλάκη, στην Αναλύτρια στη Συνεδρία, καθώς στοχάζεται τις ψυχαναλυτικές (υπόρρητες και ρητές, κατά τον Jorge Canestri) θεωρίες που θα υπηρετήσουν πιο πιστά την ανάλυση της Δανάης· με τον Νίκο Τζαβάρα να επαναφέρει στο προσκήνιο, μεταξύ άλλων, τις κλασικές ψυχαναλυτικές απόψεις του Heinz Hartmann και την οπτική του Max Weber· και τον Νίκο Κουρέτα να γίνεται κριτικός προς τη μυθοποιητική εξιδανίκευση, ιδίως των υπορρήτων/ιδιωτικών θεωριών μας.
Ο Ιάκωβος Κλεώπας προβαίνει στη θεμελιωμένη σύνδεση νευροεπιστημονικών, μεταψυχολογικών και κλινικών στοιχείων, μία ηχώ από το πρόσφατο Συνέδριο Νευροψυχανάλυσης στην Αθήνα, και εμπλουτίζει περαιτέρω τον τίτλο του τεύχους.
Η Μαρίλια Αϊζενστάιν κάνει μία έγκυρη επισκόπηση των τριών εκπαιδευτικών συστημάτων που εφαρμόζονται από τις Εταιρείες της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (IPA) και προβαίνει σε μία ενδιαφέρουσα εννοιολόγηση της Αντιμεταβίβασης ως ενοποιού στοιχείου. Η Μαρία Χατζηανδρέου επιχειρεί μία ανίχνευση της γενετικής του διαγενεαλογικού τραύματος μέσα στην ενεστώσα κλινική κατάσταση. Η Κλαίρη Συνοδινού μάς εισάγει με συστηματικότητα στις καινοτόμες κλινικές προσεγγίσεις που έχει εισάγει και διδάξει ο –προσφάτως προσκεκλημένος της ΕΨΕ– Antonino Ferro. Και ο –επίσης προσφάτως προσκεκλημένος– Cecilio Paniagua αναπτύσσει εκτενώς τις τεκμηριωμένες θέσεις του εις ό,τι αφορά την ασάφεια και τις εννοιολογικές και κλινικές δυσκολίες που θα συναντήσει ο αναλυτής (και ο ψυχοθεραπευτής) με την έμπρακτη εφαρμογή της θεωρίας της Αντιμεταβίβασης.
Στις Επιστήμες και Τέχνες έχουμε, από τον Κώστα Ζερβό, εκτενή σχολιασμό των απόψεων του Tuckett για ορισμένες πτυχές των οικονομικών κρίσεων, με την προσθήκη μίας νέας διάστασης, πληροφορημένης από τις ψυχαναλυτικές θεωρίες της διαστροφής· συνεχίζουμε με την εννοιολογική (και θεολογική) σύνδεση της χριστιανικής αγάπης με την ψυχαναλυτική επένδυση του αντικειμένου από τον Βασίλειο Θερμό· και, τέλος, έχουμε τη σύνδεση της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας με την αρχική φάση της κύησης, από την Πέγκυ Σφυρίδου.
Στα Βιβλία σχολιάζονται τα –ελληνικής παραγωγής– Ψυχαναλυτικοί Διάλογοι του Βασίλη Φαλάρα (από τον Γρηγόρη Μανιαδάκη) και «... Εκόμισα εις την Τέχνην». Μία Ψυχαναλυτική Συνεισφορά στο Αίνιγμα της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας μέσω του Καβαφικού Έργου του Χάρη Μωρίκη (από τον Κώστα Ζερβό) και το γαλλικής προέλευσης Ανορεξία, Εξαρτήσεις και Ναρκισσιστικές Ευθραυστότητες από την Έλενα Κοσμά.
Τέλος, ασχολούμαστε με δύο σκανδιναβικές ταινίες, το Ίσως Αύριο της Susanne Bier και την Κληρονομιά του Per Fly (από την Ευτυχία Καλλιτεράκη και τον Γιώργο Χατζησταυράκη αντίστοιχα) και το Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Kevin της Lynne Ramsay, μία αμερικανική, εξαιρετικά βίαιη εκδοχή του τραυματικού, σχολιασμένη από τη Χάρι Χαντζή.
Ο Οιδίπους, χάρη στην υψηλή ποιότητα των κειμένων του, πρόκειται να συμπεριληφθεί προσεχώς, σε αγγλόφωνη μετάφραση, στο Psychoanalytic Electronic Publishing (PEP) – τη μεγαλύτερη διεθνή βάση ψυχαναλυτικών βιβλίων και περιοδικών. Εξ ου και οφείλουμε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συγγραφείς και λοιπούς συνεργάτες.
Ιωάννης Βαρτζόπουλος, Νίκος Λαμνίδης