Εξαμηνιαίο περιοδικό ψυχανάλυσης
ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ/ΕΘΙΣΜΟΙ
Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α
Σημείωμα των εκδοτών 270
ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ Κώστας Γεωργουσόπουλος 273
Η ΑΝΑΛΥΤΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Δομινίκη Μυλωνά Μία Ματιά στην ‘Οικονομία’ μίας Ανάλυσης 298
Σχολιάζουν ο Νίκος Τζαβάρας και ο Φώτης Μπόμπος 310
Απαντά η Δομινίκη Μυλωνά 324
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ
Τραύματα και Ανάγκες Φώτης Μπόμπος 333
Ένα Παιδί Ναρκώνεται Πέτρος Κεφάλας 346
Κλινικό αφιέρωμα στους εθισμούς (Συνεπιμέλεια Πέτρος Κεφάλας)
Μία ματιά στην (κλινική) πραγματικότητα των θεραπευτικών πρακτικών Γράφουν οι Νίκος Τάκης, Εριφύλη Λιδοπούλου, Κατερίνα Ευστρατιάδη, Αμαλία Ατσαλάκη, Αλέξανδρος Τσιπουρίδης και σχολιάζουν οι Νίκος Λαμνίδης, Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, Σωτήρης Μανωλόπουλος, Βασίλης Δημόπουλος 378
ΚΛΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ
Δι-όφθαλμη Όραση της Συνολικής Κατάστασης Χρήστος Ιωαννίδης 423
Η Αρνητική Θεραπευτική Αντίδραση ως Εθισμός στην Αρνητικότητα Χάρις Χατζή 436
ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΕΣ
Για τη Σεξουαλικότητα των Ψυχωσικών Ασθενών στους Ψυχιατρικούς Θεσμούς Στέλιος Στυλιανίδης, Πέπη Μπελέκου, Στέλιος Φαρσαλιώτης 453
Τρεις Παράλληλες Ιστορίες Πέγκυ Σφυρίδου 481
ΒΙΒΛΙΑ (Επιμέλεια Κώστας Ζερβός)
Ψυχαναλυτικοί Στοχασμοί για τον Σολωμό, του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη Σωτήρης Μανωλόπουλος 493
Η Αντίσταση στην Ψυχοθεραπεία. Θεωρία, Έρευνα και Κλινικό Έργο, της Βασιλικής Γιωτσίδη Γιώργος Χατζησταυράκης 501
Το Σώμα και οι Ψυχικές Αναπαραστάσεις του, του Βασίλη Δημόπουλου Νίκος Λαμνίδης 508
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ (Επιμέλεια Γρηγόρης Μανιαδάκης)
Attenberg, της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη Ελισάβετ Κοτζιά 512
The Looper (Αντιμέτωποι με τον Χρόνο), του Rian Jonhson Αναστασία Μούτσιανου 516
Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α Τ Ω Ν Ε Κ Δ Ο Τ Ω Ν
Είναι δύσκολο για έναν ψυχαναλυτή να σκεφτεί τις εξαρτήσεις και τους εθισμούς, θέμα του παρόντος τεύχους, χωρίς να θυμηθεί και τα ‘πειράματα’ του νεαρού Freud με την κοκαΐνη αλλά και τη σφοδρή εξάρτηση του ιδρυτή της ψυχανάλυσης από τον καπνό. Και είναι επίσης δύσκολο να μη σκεφτεί κανείς με νιτσεϊκούς όρους, δηλαδή πόσο λίγο απέχει η μεγαλοφυής σύλληψη από την καταστροφική κατάρρευση. Εξ ου και ο Heinz Kohut θεωρούσε το θάρρος ως την κορυφαία ψυχαναλυτική αρετή.
Λαμβάνουμε λοιπόν και εμείς το θάρρος να συνεχίζουμε να ‘ανοίγουμε’ το περιοδικό σε ‘διαλόγους’ όπως η συναρπαστική Συνομιλία μας με τον Κώστα Γεωργουσόπουλο, που μας σαγηνεύει με την αρχαιογνωσία του αλλά και με την ευαίσθητη σύλληψη τόσο διαφορετικών διαστάσεων μέσα στο αρχαίο δράμα και στον κοινωνικό του περίγυρο.
Ως Αναλύτρια στη Συνεδρία η Δομινίκη Μυλωνά παρουσιάζει μία αναλυόμενη σε αφήγηση ιδιαιτέρως εμπλουτισμένη με υλικό μεταβίβασης και αντιμεταβίβασης, που σχολιάζεται με στοχαστική εμβρίθεια από τον Νίκο Τζαβάρα και με ακρίβεια και ισορροπημένη κριτική διάθεση από τον Φώτη Μπόμπο.
Πάλι ο Φώτης Μπόμπος και ο Πέτρος Κεφάλας μάς οδηγούν στους νεότερους θεωρητικούς και κλινικούς δρόμους σχετικούς με τους εθισμούς. Με τη συνεπιμέλεια μάλιστα του Πέτρου Κεφάλα φιλοξενούμε Κλινικό Αφιέρωμα στους Εθισμούς όπου οι Νίκος Τάκης, Εριφύλη Λιδοπούλου, Κατερίνα Ευστρατιάδη, Αμαλία Ατσαλάκη και Αλέξανδρος Τσιπουρίδης παρουσιάζουν κλινικές περιπτώσεις και θεραπευτικές πρακτικές, όπως εφαρμόζονται σήμερα στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας. Οι ψυχαναλυτές Αθανάσιος Αλεξανδρίδης, Σωτήρης Μανωλόπουλος, Βασίλης Δημόπουλος και ο δεύτερος εξ ημών καλούνται, στις παρουσιαζόμενες περιπτώσεις, ν’ ακούσουν, να κατανοήσουν και να νοηματοδοτήσουν αυτά που σημειώνουν, χωρίς να υποπίπτουν στην παντοδύναμης προέλευσης αμυντική αποφυγή της ενδεχομένως ‘ελλειμματικής’ απάντησης.
Στα Κλινικά και Θεωρητικά ο Χρήστος Ιωαννίδης μάς παρουσιάζει μία θεωρητική επεξεργασία για τη διόφθαλμη οπτική, που επιτρέπει ένα άλλο άνοιγμα της ψυχαναλυτικής θεωρίας, αυτήν τη φορά προς την ομαδική διαδικασία. Και η Χάρις Χατζή μελετά την αρνητική θεραπευτική αντίδραση από την ‘εθιστική’ σκοπιά, και ‘γεφυρώνει’ πολύ διαφορετικές μεταξύ τους θεωρητικές προσεγγίσεις με αφορμή μία δύσκολη αναλυτική περίπτωση.
Στις Επιστήμες και Τέχνες έχουμε την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη μελέτη των Στέλιου Στυλιανίδη, Πέπης Μπελέκου και Στέλιου Φαρσαλιώτη για τη σεξουαλικότητα των (ιδρυματικών) ψυχωσικών ασθενών, με πλήθος κλινικών αναφορών που προσδίδουν ιδιαίτερη εγκυρότητα στην εργασία, καθώς και την παρουσίαση της Πέγκυς Σφυρίδου που, με αφορμή την ψυχοθεραπεία μίας γυναίκας με αναπαραγωγικές δυσκολίες, εξετάζει ορισμένες δομικές και φαντασιακές πλευρές της σύγχρονης θηλυκότητας.
Στα Βιβλία εξετάζονται κριτικά το πόνημα Ψυχαναλυτικοί Στοχασμοί για τον Σολωμό του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη (Καναδάς), από τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, Η Αντίσταση στην Ψυχοθεραπεία της Βασιλικής Γιωτσίδη, από τον Γιώργο Χατζησταυράκη, και Το Σώμα και οι Ψυχικές Αναπαραστάσεις του, του Βασίλη Δημόπουλου, από τον δεύτερο εξ ημών.
Τέλος, στον Κινηματογράφο αποτιμώνται κριτικά η ελληνική ταινία Attenberg, της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη, από την Ελισάβετ Κοτζιά, και η αμερικανική ταινία The Looper, του Rian Jonhson, από την Αναστασία Μούτσιανου.
Ιωάννης Βαρτζόπουλος, Νίκος Λαμνίδης