Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς
«[...] ένα βιβλίο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θίγει μεγάλα ερωτήματα και γράφει γι’ αυτά με σαφή και ζωντανό τρόπο [...] Όλοι όσοι συζητούν για το μέλλον της Ευρώπης θα ωφελούνταν από το διάβασμα αυτού του βιβλίου».
The Economist
«Δεν είναι ένα ακόμη βιβλίο που ασχολείται με τη θεωρία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ούτε μια εξειδικευμένη μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης και πολιτικής. Είναι, πολύ απλά, η πλέον ευανάγνωστη, πλήρης και ισορροπημένη ανάλυση μέχρι σήμερα ενός ασυνήθιστου πειράματος διακρατικής συνεργασίας [...] μια αξιοθαύμαστη δουλειά».
Stanley Hoffmann, Foreign Affairs
«[...] η γνώριμη γραφή του Τσούκαλη: λαμπρή, ρέουσα, αναλυτικά οξυδερκής, φλεγματική, ενίοτε σαρκαστική, αλλά τώρα πιο δεσμευμένη ηθικοπολιτικά... ίσως γιατί οι διακυβεύσεις των ευρωπαϊκών επιλογών είναι μεγαλύτερες από άλλες φορές».
Γιώργος Παγουλάτος, Tο Βήμα της Κυριακής
«[...] μας πείθει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι απαραίτητος ένας ζωηρός διάλογος σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης [...] με βελούδινη πυγμή και με στοιχεία γεμάτα λεπτές αποχρώσεις, ο Τσούκαλης επιδίδεται σ’ένα άκρως αποτελεσματικό σφυροκόπημα».
John Ross, Kathimerini-International Herald Tribune
ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΓΡΑΨΑΝ:
[…] Το βιβλίο, που αποτελεί μετάφραση στα ελληνικά του αγγλικού What kind of Europe; (Τι είδους Ευρώπη;) είναι ένα πρώτης τάξεως κείμενο για κάποιον που θέλει να κατατοπιστεί για τα μεγάλα διλήμματα ( λ.χ. αγορά/αποδοτικότητα ή κοινωνική δικαιοσύνη;) που απασχολούν την «Ευρώπη»: για όσους επιθυμούν διακαώς να είναι ενημερωμένοι Ευρωπαίοι πολίτες[…]
Βασίλης Πεσμαζόγλου, Βιβλιοδρόμιο, 14 Μαϊου 2005.
[…]Το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη είναι ότι αποφεύγει τις γενικεύσεις και θέτει σημαντικά και δύσκολα ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης με τρόπο διεισδυτικό και ελκυστικό.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε αυτό που έγραψε στην επιθεώρηση «Foreign Affairs» ένας από τους κορυφαίους αναλυτές των διεθνών σχέσεων, ο καθηγητής Stanley Hoffmann, ότι το βιβλίο του Τσούκαλη είναι, πολύ απλά, η πλέον ευανάγνωστη, πλήρης και ισορροπημένη ανάλυση μέχρι σήμερα ενός ασυνήθιστου πειράματος διακρατικής συνεργασίας.
Ο συγγραφέας εστιάζει σε ορισμένα από τα λεγόμενα «μεγάλα ζητήματα», προσφέροντας έτσι εκείνους τους μεγεθυντικούς φακούς που θα μας επιτρέψουν να αναλύσουμε υπαρκτά πολιτικά διλήμματα και επιμέρους πολιτικές. Κάνει επανειλημμένα λόγο για πολιτικές επιλογές, καθώς ένα από τα βασικά επιχειρήματά του είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανάγκη από μια ισχυρή δόση οξυγόνου ώστε να μπορεί να αναπνέει καλύτερα.
Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα του βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη είναι το γεγονός ότι αποφεύγοντας την απόκρυφη γλώσσα των σύγχρονων κοινωνικών επιστημών χαρακτηρίζεται από πολιτική τοποθέτηση. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, αυτό το engangement έχει δύο κυρίως σκέλη. Η υποστήριξη του προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ως διαδικασία η οποία συνέβαλε σημαντικά στην ειρήνη, τη δημοκρατία και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών, είναι δεδομένη, δίχως αυτό να σημαίνει και ότι ενστερνίζεται ή συμμερίζεται όλες τις εκφάνσεις της.
Από την άλλη, εξίσου δεδομένη και διακηρυγμένη είναι η συμπάθειά του προς τα πολιτικά προτάγματα της Σοσιαλδημοκρατίας, και επομένως η έμφαση που δίνει σε έννοιες όπως το δημόσιο συμφέρον, η κοινωνική αλληλεγγύη, ο διεθνισμός.
Σε μια εποχή όπου ο σκεπτικισμός σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση γίνεται όλο και πιο έντονος, ο Λουκάς Τσούκαλης υποστηρίζει πολύ εύστοχα ότι χρειάζεται μια πολύ πιο ουσιαστική συζήτηση που δεν πρέπει να την αποφύγουμε, ειδικότερα στην Ελλάδα.[…]
Σωτήρης Ντάλης, Βιβλιοθήκη, 24 Σεπτεμβρίου 2004.